Publicerad den 21 Oct 2021

Rotaryföredrag 21-10-14 Björn Eichmüller Grevlunda Bär och Vingård.

Björn Eichmüller med hustru Annika driver sedan ett tiotal år Grevlunda bär och vinodling. Odlingen är kemikaliefri dvs man tillför inga bekämpningsmedel.

De köpte ursprungligen 2ha mark mellan Vitaby och Kivik som därefter utökats. Jordmånen var  den bästa tänkbara med ishavs och moränlera, som innehåller mycket mineraler och magnesium.

Vi fick en god inblick i hur man tänker vad gäller plantering och växtval. Hallonodlingen som består av både sommar och hösthallon har planterats i växelvisa rader, detta för att reducera insektsangrepp. Vi fick njuta av de smakrika och goda hösthallonen.

Familjen har vidare investerat i ”kungen av bär” som svarthallon anses vara. De växer naturligt i skogarna i företrädesvis i USA och Canada och det räcker med 4 bär per dag för att täcka vårt behov av antioxidanter. Men vi får se upp om vi till äventyrs skulle vara intresserade av att plantera dessa bärbuskar. De har ett kraftigt växtsätt och kan bli 3-4 meter höga. Bären mognar fram snabbt och skördeperioden är normalt från mitten av juli till början av augusti!

Björn fick frågan om vad som händer med näringsvärdet i bären när vi kokar sylt och fick svaret att 70% av näringsvärdet går bort i koket. Om vi i stället fryser våra bär har motsvarande näringsvärde, efter ett år endast förlorat cirka 30%.

Förutom ovanstående bär finns bland annat jordgubbar, smultron i odlingarna men dessa får vi höra mer om vid ett senare tillfälle.

/ Birger Simonsson